Bescherm jezelf tegen datingfraude

Laatst bijgewerkt op 02 Sep 2017
Bescherm jezelf tegen datingfraude
Heeft u eindelijk de partner van uw dromen gevonden via een datingsites op internet? Iemand die aantrekkelijk is, begripvol, welwillend en lief. Dan is het belangrijk om te weten of deze persoon ook wel écht is wie zij of hij zegt te zijn! Voordat er echt gevoelens los komen en je kriebels in je buik ... Meer lezen

Heeft u eindelijk de partner van uw dromen gevonden via een datingsites op internet? Iemand die aantrekkelijk is, begripvol, welwillend en lief. Dan is het belangrijk om te weten of deze persoon ook wel écht is wie zij of hij zegt te zijn! Voordat er echt gevoelens los komen en je kriebels in je buik krijgt wanneer je hem of haar spreekt via internet moet je altijd oplettend zijn en vertrouwen op je intuïtie. Er zijn vele oplichters actief die via datingsites en social media opzoek zijn naar potentiële slachtoffers. Met name ouderen, weduwnaars of weduwes en gescheiden, verlaten personen zijn een gewild doelwit. Hieronder enkele tips om te zorgen dat je uit de handen blijft van een datingfraudeurs:

1) Houd er rekening mee dat je kan worden opgelicht

Het is verstandig om de mogelijkheid open te houden dat u te maken kan hebben met datingfraude. Vind je het moeilijk in te schatten of je iemand die hebt leren kennen via internet kunt vertrouwen? Lees dan snel de volgende tips om te zien hoe je er achter kunt komen.

 

2) Controleer de foto's die je krijgt toegestuurd
Dating oplichters gebruiken vaak gewoon foto’s die ze elders van het internet hebben geplukt. Om hier achter te komen kan je de foto door google halen door op de rechtermuis te klikken en naar "Afbeelding zoeken in Google" te gaan. Ook kan je de fotolink invoeren bij Google Images door te klikken het cameraicoon en daar de foto link in te voeren). Ook kan je TinEye gebruiken om op de foto te zoeken. Via beide opties kun je controleren of de foto(’s) voorkomen op andere websites. Dit is niet altijd een zekerheid! Sluwere internet oplichters gebruiken verschillende voefjes om te voorkomen dat de foto's die zij gebruiken overeenkomt met andere zoek resultaten. De meest gebruikte methode is het spiegelen van de foto's. Wanneer je dit wilt testen kun je de foto horizontaal spiegelen (rotation), opslaan en vervolgens het fotobestand naar Google Imgage te slepen.

 

3) Wees voorzichtig met het sturen van gevoelige foto’s
Wanneer je foto's van jezelf stuurt naar uw gesprekspartner, dan maak je jezelf direct erg kwetsbaar voor kwaadwillenden. En zeker wanneer je een expliciete afbeelding van jezelf zou sturen. Het is daarom zeer verstandig om terughoudend te zijn met het delen van gevoelige informatie, zoals een foto. Het is beter om te wachten op de eerste fysieke ontmoeting alvorens je zoeits deelt. Kan je het toch niet laten? Zorg er dan in elk geval voor dat je onherkenbaar bent op de foto.

 

4) Laat je nooit misleiden tot het overmaken van geld
Als je te make heb met een dating oplichter zal deze je vroeg of laat gaan vragen om geld. Geloof niet in de smoesjes en de beloftes die je worden voorgeschoteld en laat je ook niet afpersen of chanteren. Wanneer iemand dit probeert is het verstandig om je er direct van de distantiëren en het als mislukte oplichtingspoging te beschouwen. Wanneer je toch betaal zullen de internet criminele meer uit de kast halen om je opnieuw te laten betalen.  Het kost je alleen geld, tijd, vertrouwen en je krijgt er niks voor terug. En ook de persoon die je dacht voor je te hebben  is waarschijnlijk nep en zal dat geld dus niet eens ontvangen. Het geld beland uiteindelijk in de zak van de datingfraudeurs.

 

5) Wees alert bij taal of spelling fouten
Voor datingoplichters die vanaf het buitenland werken is Google Translate een populaire tool om mensen in het Nederlands te kunnen aanspreken. Gelukkig is deze vertaal tool niet zonder fouten. Wees daarom ook alert op taalfouten. Uiteraard geldt dat ook voor het geval dat je een conversaties in het Engels voert.

 

6) Raak niet geïsoleerd van familie en vrienden
Omdat oplichters hun slagingskansen willen vergroten zullen ze ervoor proberen te zorgen dat je geïsoleerd raakt en je online relatie geheim houd voor andere. Bij een geïsoleerd slachtoffer is de kans om herhaaldelijk geld bedragen los te krijgen veel groter! Neem daarom altijd iemand in vertrouwen over je nieuwe gesprekspartner om te voorkomen dat je in zo’n kwetsbare positie kan komen.

 

7. Plaats niet teveel persoonlijke info op social media
Dating oplichters zijn zorgvuldig opzoek naar nieuwe potentiëlen slachtoffers via facebook en andere social media. Vooral mensen die gescheiden zijn, verweduwd en hun partner hebben verloren zijn een aantrekkelijk doelwit voor een oplichter. Wanneer je dit soort gevoelige informatie dus deelt op social media dan kom je mogelijk onder de aandacht van mensen die misbruik van je willen maken. Wees daarom altijd terughoudend met het delen van dergelijke persoonlijke informatie. Het is in ieder geval aan te raden om je profiel op Facebook af te schermen voor onbekenden.

ZIE OOK :  Tips over hoe je een nep dating site kunt herkennen
Vond je deze tip nuttig?
Deel via:
  • delen met whatsApp
  • delen met facebook messenger
  • delen met facebook
  • delen met twitter
  • delen met email
  • delen met een link

Bronnen & referenties

Bronnen gerelateerd aan: "Bescherm jezelf tegen datingfraude"

Inhoudsopgave

Top sites op 21 Apr 2024

snap-date
Bekijk site
logo snap-date
Parship
Bekijk site
logo Parship
Stedendating
Bekijk site
logo Stedendating
50PlusMatch
Bekijk site
logo 50PlusMatch
e-Matching
Bekijk site
logo e-Matching